2013-01-09

Být občanem


Přímá volba prezidenta je za dveřmi. Občan má možnost se projevit. Jaká kriteria budou při výběru kandidáta převládat? Kdo má na 5 let být "naším" prezidentem? Čeština je trochu genderově nefér. Za termínem prezident se více skrývá pan, než paní. Je to škoda, výběr je dobrý.
Jaká měřítka zvolit? V naší kotlině se často objevuje skeptický přístup. Jeden směr velí zvolit někoho seriozního, rozumného a hlavně s vysokou pravděpodobností (z)volitelnosti. Často to vede k zakonzervování stávající politické garnitury a k zanášení už tak zabahněného českého kačáku. Druhý směr je horší, vede k odmítnutí volby jako takové. Statistika účasti bohužel dokazuje, že nechození k volbám je velmi rozšířené.
Chodím k volbám. K volbám se dokonce těším. Jsem občan a zastávám názor, že společnost se skládá z občanů a povinností občana je chodit k volbám. Není jedinná, ale povinnost to je. V prizmatu volební účasti vidím, že česká společnost má proklatě málo občanů. Prohlížím-li si volební výsledky docházím navíc k závěru, že většina občanů je proklatě rozumná a seriozní. Proč to píši? Abych popsal svůj způsob výběru kandidáta.
Nechci být seriozní. Nechci být rozumný. Mám už plné zuby české předposranosti. Jsem občan. A s tímto odhodláním vyrážím k volební urně.

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. No, to já asi předposraný jsem. Mám chuť svým hlasem udělat vše pro to, abych se pokusil zabránit zvolení kteréhokoli ze tří, statistickými průzkumy na prvních místech uváděných, komunistů (ať již k uváděným statistickým výsledkům přišli jakkoli). A nebo je to jen příklon k dalšímu, historicky opakovanému, a tebou opominutému, směru jak se stavět k nadcházenící volbě.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za reakci. Nějak mi uniká koho myslíš třetí ředkvičkou. Asi Dienstbiera. V mém žebříčku větší nebezpečí než v Dienstbierovi vidím v Bobo. Ale je fakt, že právě ona snaha o které píšeš (zabránit volbě toho a toho) výběrem "menšího zla", udržuje při životě nejednu politickou mrtvolu. Přeji si ve volbě méně rozumu a více přímočarosti. Hlavně aby byla vysoká účast. Vyhraje-li ředkvička při 75% účasti, nebudu jásat, ale přijmu to. Vyhraje-li ředkvička při 40% účasti, budu na..aný na těch 60%

    OdpovědětVymazat
  4. ...ano, vyrážíme k urně. Místo sběru volebních lístků naklonovalo tento název - oprávněně? Lze hovořit o urně? Ve volební "urně" je (platný) volební lístek ještě důležitým artefaktem neméně důležitého občana - tou dobou váženého voliče. Ale teprve zpětným nalezením volebního lístku komisaři při vyzvrácení obsahu urny a jeho započítáním kandidátovi dochází ke zpopelnění - jak volebních slibů, tak váženosti občanů... Myslím, že hrdlo sběrné nádoby ve kterém definitivně končí naše - dlouhou kampaní topořené a vybuzované naděje - by mělo nabýt odpovídajícího pojmenování i občanského přístupu.
    Peněžní výherní automaty už se patřičného zacházení dočkaly - a konečného rozdílu mezi sliby čínské elektroniky a českých politiků není....
    Ale staré české rčení tvrdí, že kdo nehraje - nevyhraje....

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem se rozhodla...
    Táňa Fischerová, kterou po včerejší superdebatě na jedničce vnímám jinak. Blábolení o reinkarnaci V. Havla do drobné kultivované dámy by asi působilo dost pateticky, nevím ale jak lépe přiblížit svou vizi. Václav Havel je legendou a symbolem české státnosti. T. Fisherová by se jím mohla stát také. Kašlu na skeptické výrony okolí. Hérečka? No a co? Nebyla by prvním významným člověkem z umělecké branže v prezidentském úřadu. Éterická víla? No, prchavá vzdušná bytost sama sebe upozaďuje a jde s davem, aby nebyla v éteru vystopována. Nikdy nedá najevo svůj názor. Fischerová podepsala za komančů Několik vět, momentálně se angažuje v řadě různých sympatických nadací, sdružení a organizací – namátkou Vize 97, Hnutí Duha, Amnesty International. Takto by se zviditelňovaly víly? Politicky nedozrálá? Podle mne dala včera své politické názory najevo stručně, čitelně, bez latentních narážek v kompotu slovního průjmu nad stanovený časový limit. Kdyby ale řeči o její politické nezralosti byly fakt pravdou, PREZIDENT NEMUSÍ BÝT NUTNĚ DOBRÝM POLITIKEM. Musí však mít v sobě DOSTATEK POKORY k tomu, aby uměl naslouchat druhým. Aby se intuitivně dokázal obklopit týmem odborníků, kterým stojí za to naslouchat. Řekla bych, že T. Fischerová tuhle intuici má. A dál - poslanec parlamentu může být tlustý, nevzhledný, nekultivovaný. Pokud činí správná politická rozhodnutí, jsou výše uvedené skutečnosti nepodstatné. Na prezidentovi by neměl být ani chloupek ničeho, nad čím by občan této země extaticky povzdechl: "Ach bóže." Prezident reprezentuje svou zemi - měl by vypadat, mluvit a vystupovat reprezentativně. Všechny tyhle podmínky Táňa Fischerová splňuje. Proto jsem jí dneska dala svůj hlas.
    PS.: Pokud při jednání jeden člověk sedí, zatímco ostatní stojí, je to pro sedícího z psychologického hlediska významné znevýhodnění. Každý průměrně vzdělaný člověk to ví, stoprocentně to ví i T. Fischerová. Přesto tuhle hru nehrála. Sympatické a silné gesto!

    OdpovědětVymazat
  6. Volebni ucast vypada po patku dobre. Zmenu v prezidentskem urade opravdu potrebujeme. TF by hradu slusela :-) Dostane-li se vsak do 2. kola Zeman i pri vysoke ucasti, nema tato zeme budoucnost. Nemyslim tim osobu MZ. Vydrzeli jsme i Husaka s Jakesem - to je stejny kadlub, myslim tim celkovy potencial obcanu tohoto statu.

    OdpovědětVymazat